Je huis verkopen, het is aantrekkelijk

Is de huizenmarkt op zijn hoogtepunt? Ik vraag het me af. Geld is goedkoop, dus worden huizen binnen no time gekocht en verkocht. Als ik ’s avonds na het sporten naar huis ga, zie ik borden te koop geplaatst worden. Een week later valt me op dat er alweer een sticker verkocht overheen is geplakt. Soms schiet het door mijn hoofd: zal ik ook mijn huis te koop zetten? Overwinst realiseren en een nieuw project starten?

Bijleenregeling

Aandachtspunt na verkoop van de eigen woning en de aankoop van een nieuwe woning, is de zogenaamde bijleenregeling. De winst die ik realiseer kan ik niet zonder fiscale gevolgen op een spaarrekening zetten (dat is sowieso niet te adviseren met de huidige rente) of aanwenden om een nieuwe auto te kopen. De bijleenregeling wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd. Deze regeling bepaalt dat de overwaarde die wordt gerealiseerd bij de verkoop van de eigenwoning, weer moet worden geïnvesteerd. Dit geldt alleen voor de aankoop van de volgende woning binnen drie jaar. Na drie jaar vervalt de eigenwoningreserve. Dus huis verkopen en drie jaar gaan huren, dan kan de nieuwe woning volledig worden gefinancierd.

Overwaarde

Het is mogelijk de overwaarde niet voor de aankoop van het nieuwe huis aan te wenden. In plaats daarvan wordt een lening afgesloten ter grootte van de koopprijs van de nieuwe woning. Gevolg is dat dan geen renteaftrek mogelijk is over de lening ter grootte van de overwaarde. Dit deel van de lening verschuift naar box 3. De overwaarde van de woning is de verkoopprijs minus de eigenwoningschuld en de verkoopkosten (denk aan makelaarscourtage).

Ga ik mijn huis te koop zetten? Ik denk het niet. Ik zit prima op onze plek en daar kan geen overwinst tegenop! Als je besluit jouw huis te verkopen, laat je vooraf goed inlichten over de gevolgen. Achteraf repareren kan lastig zijn. 

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer

Marc Schouten

Marc Schouten

Adviseur
Deel dit artikel
Accepteer marketing-cookies om dit artikel te kunnen delen.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer