Controleer tijdig de einddatum van jouw polissen

Gisteren kwam een collega licht gedeprimeerd mijn kamer binnenlopen. Ze ‘klaagde’ over het feit dat het bij het opstaan alweer donker is. Ik ging het gesprek met haar aan: ik was ervan overtuigd dat ik nog voldoende licht zag toen ik gistermorgen de lamellen opende.Uiteraard was de eerste hindernis het tijdstip van opstaan, maar dat bleek niet veel te verschillen. We bleven beiden bij ons eigen standpunt, totdat ik vanochtend constateerde dat ik in de ontkenningsfase zit. Ik deed toch ook echt de lichten aan bij het opstaan. Het jaar gaat weer harder voorbij dan ik dacht. Zeker na zo’n heerlijke zomer!

Dat betekent voor mij persoonlijk dat het drukke najaar er weer aankomt. Waar de druk van het werk voor de meeste collega’s in de eerste helft van het jaar groot is, is voor mij het laatste kwartaal de drukste periode. Ik houd mij namelijk niet bezig met het opstellen van de jaarrekeningen, maar onder meer met lijfrenteverzekeringen, banksparen en collectieve pensioenverzekeringen.

Ondernemers kregen om fiscale redenen in het laatste kwartaal nog weleens het advies een koopsom te storten. Het belastbare bedrag voor de inkomstenbelasting over het lopende jaar kon dan mooi nog even verlaagd worden. Door diverse wetswijzigingen en een verlaging van de rente zien we dit advies op dit moment wat minder vaak langskomen dan vroeger. Zo’n koopsom betreft dan een lijfrentepolis. De looptijd van de polissen is voor iedereen anders, maar de expiratiedatum is vaak een x-aantal jaar later in dezelfde maand als de maand van afsluiten, het laatste kwartaal dus.

Per 1 januari 2014 veranderde het een en ander voor de collectieve pensioenregelingen. Bij een contractstermijn van 5 jaar, wordt de einddatum per 1 januari 2019 bereikt. Dat betekent deze polissen verlengd moeten worden. Met deze trajecten moet tijdig gestart worden om te zorgen dat de risicodekkingen niet verloren gaan en alles weer geregeld is voor 1 januari. Verstandig om eens te kijken wanneer jouw polis zijn einddatum bereikt.

Het wordt een leuk en druk najaar. Mijn collega heeft inmiddels haar gelijk van mijn kant ontvangen en ach, als de tijd zo snel blijft gaan, is het voor we het weten weer licht als we wakker worden.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

(*)
Vul hier je naam in

(*)
Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

(*)
Ongeldige invoer

Carola van Dorp

Carola van Dorp

Pensioenadviseur
Deel dit artikel
Accepteer marketing-cookies om dit artikel te kunnen delen.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer