Maak bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde

Twee jaar geleden rond deze tijd schreef ik in mijn column dat Nederland in de ban was van een griepepidemie. Nu is Nederland, en de wereld, in de ban van corona. Wat nu al een paar weken is verheven tot een pandemie. Daar waar ik normaliter een grieptackle kan ontwijken, had de griep mij destijds toch geveld. Nu volg ik alle maatregelen om te voorkomen dat ik mijzelf én anderen in gevaar breng. Gelukkig gaat mij dat tot nu toe goed af (knock on wood).

Elk nadeel heeft zijn voordeel (ik ben van een positieve insteek). Dat wil zeggen, gedurende deze tijd van zoveel als mogelijk thuis zijn, is mijn huis opgeruimd, de tuin opgefleurd met kleurrijke bloemetjes en de gevel schoongemaakt. Ook heb ik mijn aangifte inkomstenbelasting ingediend. Daar ben ik normaal niet zo vlug mee, maar ach, in het weekend heb ik nu tijd over.

Vooraf ingevulde aangifte

Als ik de vooringevulde gegevens van de Belastingdienst controleer (tip: doe dat goed!), zie ik dat de WOZ-waarde weer is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op zich geen verrassing, aangezien de woningmarkt al een paar jaar in de lift zit, maar wat zijn daarvan de consequenties?

WOZ-waarde woning

Op basis van de WOZ-waarde worden je onroerendezaakbelastingen (OZB), je waterschapslasten en je eigenwoningforfait bij je belastingaangifte bepaald. Het werkt dus op drie vlakken door. Voor ondernemers is de WOZ-waarde een grens tot waar op het bedrijfspand mag worden afgeschreven.

Volgens onderzoek vinden drie op de tien Nederlanders de geschatte waarde van hun woning te hoog. Meer dan de helft denkt dat bezwaar maken kansloos is, of weet niet eens dat het mogelijk is om bezwaar te maken. Als je van mening bent dat de WOZ-waarde te hoog is, kan hiertegen bezwaar worden gemaakt.

Ons advies: beoordeel de WOZ-waarde serieus en kom in actie als je vindt dat deze te hoog is. En bovenal: stay healthy!

 

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer

Marc Schouten

Marc Schouten

Adviseur
Deel dit artikel
Accepteer marketing-cookies om dit artikel te kunnen delen.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer