Belastingadviseur en boerin?

Ben ik een boerin? Dat vraag ik mij wel eens af. Ik ben geboren op een melkveebedrijf in de buurt van Leiden en sinds 1 januari 2014 samen met mijn broer en zus toegetreden tot de firma. Wij melken zo’n 75 koeien.

Tot iets meer dan een jaar geleden stond ik regelmatig tussen de koeien en verving ik mijn ouders tijdens vakanties of andere gelegenheden. Vorig jaar ben ik echter afgestudeerd en begonnen bij Ruitenburg als belastingadviseur. Ik verricht daardoor nog maar beperkte werkzaamheden voor het melkveebedrijf zoals de mestboekhouding, financiering en natuurlijk juridisch en fiscaal advies.

Zonnepanelen

Soms komt mijn kennis over de agrarische sector van pas bij mijn werk en soms kan ik mijn kennis als belastingadviseur toepassen op de boerderij. Zo heb ik dit jaar in plaats van kapitaal te investeren in de boerderij (hierop krijg ik een betere rente dan op mijn spaarrekening), in privé zonnepanelen gekocht. Deze panelen zijn voor mij buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen en stel ik tegen een jaarlijkse vaste vergoeding ter beschikking aan de firma. Met de zonnepanelen kan de boerderij volledig van groene stroom worden voorzien, waardoor we de uitstoot van CO2 aanzienlijk beperken.

EIA

Deze investering is niet alleen gunstig voor moeder natuur, maar zeker ook fiscaal aantrekkelijk. Zo verstrekt de overheid op het moment verschillende subsidies om ons land groener en duurzamer te maken. Voor de investering in de zonnepanelen kon ik aanspraak maken op de energie investeringsaftrek (EIA). Omdat de zonnepanelen bij mij buitenvennootschappelijk ondernemingsvermogen zijn, kan deze aftrek (in 2017 55,5% van de investering) dit jaar volledig ten laste van mijn inkomen worden gebracht. Dit zorgt privé voor een behoorlijke teruggave aan inkomstenbelasting.

De kleine ondernemersregeling

Verder ben ik vanwege de terbeschikkingstelling tegen een vaste vergoeding zelfstandig btw-ondernemer voor de zonnepanelen. Dit betekent dat ik ieder kwartaal aangifte omzetbelasting moet doen, maar ook dat ik de kleine ondernemingsregeling kan toepassen op de btw die ik aan de boerderij in rekening breng. Ik kan de panelen hierdoor tegen een dusdanige vergoeding aanbieden, dat ik zelf een goed rendement behaal en de boerderij er ook beter van wordt. Door deze investering blijf ik dus zeker nog een aantal jaar actief betrokken bij de boerderij en verdien ik er inkomen mee. Maar of ik op deze manier ook nog boerin ben?

Al met al is het een interessante financieringsstructuur, die zeker ook in andere situaties kan worden toegepast. Heb je interesse in deze structuur of vragen over de verschillende subsidiemogelijkheden, neem dan gerust contact met mij op.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

(*)
Vul hier je naam in

(*)
Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

(*)
Ongeldige invoer

Greetje van der Heden

Greetje van der Heden

Belastingadviseur
Deel dit artikel
Accepteer marketing-cookies om dit artikel te kunnen delen.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ongeldige invoer