Wat is het verschil tussen een administratiekantoor en accountantskantoor?

De maand december is een maand met twee gezichten. Aan de ene kant de maand waarin het leven wordt gevierd met vrienden en familie, maar aan de andere kant ook de maand om even stil te staan bij wie en wat je bent (het moment van bezinning). Ik heb dit jaar de mooie leeftijd van 60 jaar bereikt, en zoals men dat met veel empathie noemt de herfst van mijn leven bereikt. Kortom: twee goede redenen om terug te kijken op de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Privé ben ik hier snel mee klaar; ik ben nog steeds intens gelukkig met mijn vrouw, onze twee dochters en onze schoonzoon. Zakelijk neem ik de lezer graag mee in mijn afdronk.

Na een wat rommelige start heb ik op mijn 25e het pad van accountant gekozen. Ik had inmiddels ervaren dat communicatie mij goed af ging, en als je een belegde boterham wilt verdienen met praten het van belang is dat je van toegevoegde waarde bent, oftewel kennis deelt. Om kennis te kunnen delen moet je die wel eerst opdoen, zodat een intensief opleidingstraject volgde met als eindresultaat dat ik op mijn 32e de accountantstitel mocht dragen.

Verschil boekhouder en accountant

Nadien heb ik vele malen moeten uitleggen dat een boekhouder echt iets anders is dan een accountant, en dat deed en doe ik met plezier.

  • Een boekhouder werkt bij een administratiekantoor en een accountant bij een accountantskantoor.
  • Een administratiekantoor legt zich primair toe op het verwerken van administraties en het verzorgen van (eenvoudige) belastingaangiften.
  • Een accountantskantoor richt zich op de wettelijk taken: het controleren en samenstellen van jaarrekeningen.
  • Een accountantskantoor beschikt over een kantoorvergunning die wordt afgegeven door haar beroepsorganisatie (NBA) en jaarlijks wordt getoetst (door de AFM).

Mijn start in 1987 was bij een klein accountantskantoor (8 medewerkers) genaamd J. & C. Ruitenburg. Onze kernactiviteiten destijds waren voornamelijk boekhoudkundig van aard. Inmiddels ben ik verbonden aan de multidisciplinaire organisatie (280 medewerkers) Ruitenburg adviseurs & accountants, waarin advisering aan ondernemers in het mkb centraal staat. Vanuit mijn drive om kennis te delen kijk ik dan ook met gepaste trots terug op mijn zakelijk leven tot nu toe, en hoop dan ook nog vele jaren als adviseur voor het mkb werkzaam te mogen blijven.

Na dit moment van bezinning is het nu tijd om het leven te gaan vieren! Ik wens jullie allemaal hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2023.

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)

Ab Rood

Ab Rood

Adviseur
Deel dit artikel

Ik wil meer informatie ontvangen over dit onderwerp

Vul hier je naam in

Vul hier een geldig telefoonnummer in (Voorbeeld 0612345678, zonder spaties of tekens)

Ongeldige invoer

Opmerking (optioneel)